Consumer Bankers Association

Education Finance Council

National Council of Higher Education
Loan Programs

Student Loan Servicing Alliance

Dear Colleagues:

This responds to your letter of June 9, 2011 in which you requested that the Department of Education
{the Department) respond to questions related to application of the interest rate cap under the
Servicemembers Civil Relief Act (SCRA) to loans under the William D. Ford Federal Direct Loan Program
and the Federal Family Education Loan Program. You asked that we reconsider your earlier
recommendations, which we responded to by e-mail on April 12,2011, and respond to additional
recommendations you included in your June 9" letter.

Before we respond to your recommendations, we think it is important to reiterate that the Department
of Defense {DOD), not the Department, is the federal agency with authority to interpret and enforce the
SCRA requirements. As we noted in our April 12™ e-mail response, section 527(b)(1) of the SCRA
specifically requires the servicemember to provide the creditor with “written notice and a copy of the
military orders.” The Department’s regulations in this area at 34CFR 682.202(a)(8) and 685.202(a)(4)
refer to a “request” from the borrower rather than a “notice,” but these terms are substantively the
same for this purpose. As we stated in our April 12" response, it appears clear that the SCRA requires
submission of something more from the servicemember than just a copy of the servicemember’s
military orders.

The following are our responses to the specific processing recommendations you included in your June
9" |etter:

1) Q. Where the military service start and end date is not clearly specified on military orders, begin
the 6% interest rate cap on the earliest date indicated on the military orders and end the rate
cap on the latest date on the military orders.

A. We agree this is a reasonable approach to interpreting the service dates on military
orders to identify the start and end dates for the interest rate relief.

2) Q. Consider the receipt of a servicemember’s military orders as sufficient information that the
servicemember intends to request the 6% interest rate cap.

A. As we stated in our April 12" response, this suggestion is not consistent with the SCRA. It
also is not consistent with the Department’s regulations in this area because it eliminates
the servicemember’s request. Although lenders may opt to require less documentation
than is required by the SCRA when dealing with their commercial loan portfolios, any
decision by the Department to accept less documentation for federal student loans would
require consultation with DOD, a determination that such a change is consistent with the RA
and a corresponding regulatory change.



We note, however, that neither the SCRA nor the Department’s regulations specify a format
for the borrower’s request. The servicemember may use the military deferment form or any
other program form to include a separate request for the 6 percent interest rate cap relief.
Incorporating the servicemember’s interest rate cap request into the military deferment
form to allow the servicemember to simultaneously request bath forms of relief would
require a change to the current military deferment form.

We are also aware that many deploying servicemembers provide a spouse, family member,
or other individual with a power of attorney for financial matters. A request for the interest
rate cap relief from the servicemember’s representative with a power of attorney
accompanied by a copy of the servicemember’s military orders is the same as a request
from the servicemember. In highlighting the benefits available to military servicemembers
on your websites, we believe you should stress to servicemembers the importance of
providing the name of any person they have provided with a financial power of attorney to
act on their behalf to the loan holder or servicer.

3} Q.lInlieu of or in addition to military orders, utilize information that contains DOD commanding
officer certifications such as affidavits, federal deferment forms, and other types of
correspondence signed by an applicable military officer or authority as well as military status
report information report information secured from the U.S. Government Computer System
provided the information contains the applicable active duty information that is contained in
military orders.

A. Accepting other documentation “in lieu” of a copy of the servicemember’s military orders
would effectively eliminate the requirement for a copy of the orders and is inconsistent with
both the SCRA and the applicable program regulations. These alternate forms of
documentation do not serve as the servicemember’s request for the relief. However, some
of these forms of documentation can be used to identify the start and end dates of the
servicemember’s period of service if the military orders do not include this information.

We trust this clarifies the Department’s position on these issues.

Sincerely,

Pamela Moran

Policy, Planning and Innovation
Office of Postsecondary Education






